Keresztül a Pilisen két keréken II.
2023. október 23. írta: Off The Road

Keresztül a Pilisen két keréken II.

avagy egy igazán nehéz túra leírása

Táv: 55 km, 1100 méter szint, 6 óra.

Ennek a túrának az adta az apropóját, hogy szerettem volna egy túrát, ahol úgy megyek át a Pilisen Tahitótfalutól a Prédikálószékig, hogy nem a legegyszerűbb útvonalon, hanem egy kacskaringósabb, de sokkal érdekesebb helyeken tekerek.

A túra Szentendre központtal indul és oda is érkezik meg. Ide akár Hévvel is ki lehet jönni.

És bár korábban már jártam errefelé, de azt finomítani kellett, mert belecsúsztam az 1500 méter szintbe. Ennek az egyik oka az volt, hogy az elején felmentem a Hétvályús-forráshoz, ami időben és szintben is sokat nehezít a túrán, de a Szerpentinek túraleírásban megemlítem.

Akkor induljunk is el. A túra eleje egyszerű, mert kigurulunk Tahiig, ami 13 km és szinte nulla méter szint. Bringaút csak Leányfalu végéig van és ott vége. Ja, a Duna túloldalán folytatódik.

És ami jó hír, hogy Prédikálószéktől 15 km gurulás jön lefelé. Így az 1100 méter szint igazából 28 kilométeren oszlik el.

Tahitól Hegyesd felé vesszük utunkat. Itt gyönyörködhetünk a Vörös-kő Urak asztala hegyvonulatában.

hegyesd.jpg

Pár kilométer múlva egy szurdoknál keresztezzük a Kalicsa-patak völgyét egy hídon. A Kalicsa patakot innen fölfelé érdemes gyalog is bejárni.

kalicsa.jpg

Tovább haladva érintjük a József-forrást, ahol vizet tudunk vételezni, majd a Vízverés nyerge felé vesszük utunkat, de az egyik legkíméletesebb útválasztással.

vizveres.jpg

Innen legurulunk az Apát-kúti völgybe a Kaán forráshoz. (Itt van egy opciós útvonal, amennyiben a Vízverés nyergéből az országos kéken indulunk el és az ötszögű rétnél átmegyünk az Urak asztala felé vezető útra, ahol beindul annak az útnak a folytatása, amin megkerültük a hegyet.)

Aki még nem járt az Apát kúti völgyben, érdemes egyszer gyalog is bejárni, mert számos látnivaló van benne, pl.: a Telgárthy rét, pisztrángos-tó, játszótér, étterem, Ördögmalom vízesés, füvészkert.

A következő szakasz a Jenő kunyhóig egy nagyon technikás hegyoldalban halad. Ezt el lehet kerülni a fölötte menő ösvényen. A Jenő kunyhónál egy kiváló padon meg lehet pihenni.

Innen egy kellemes erdei úton gurulunk le Lepence völgyébe, hogy később felmehessünk. Itt már vannak meredekebb szakaszok.

volgy.jpg

Elérve a Lepence Pilisszentlászló közötti utat, 200 méter megtétele után újra bevetjük magunkat az erdőbe és egy erdészeti úton támadjuk meg a Prédikálószéket. Ez egy hosszú, kitartást igénylő szakasz, de jobbat nem találtam.

Először a Hubertus vadászházhoz gurultam le, majd irány a Prédikáló.

pred.jpg

És ahogy korábban már említettem, innen 15 km gurulás Szentendréig érintve a Sikárosi rétet és Dömörkaput.

Arra figyeljünk a vissza gurulásnál, hogy mire idáig jutunk lehülhet a levegő és kellemetlen lehet a kb háromnegyedórás gurulás.

Mint látjátok egy igazán nehéz, de legalább látványos túrát sikerült összerakni.

pilisen at II track

Írta: Gombkötő Péter

süti beállítások módosítása