PMP 1. Verőce - Sződliget
2023. január 26. írta: Off The Road

PMP 1. Verőce - Sződliget

37 km 625 m szint

Verőce vasútállomásról indul a hivatalos PMP útvonal, egy ideg párhuzamosan egy Mária úttal. Az első célpont a Verőce és Vác közé eső Fenyves-hegy, ahol padok és asztal is találhatók. Ha itt ebédelünk, közben gyönyörködhetünk a Dunakanyar panorámájában is.

p5290005.jpg

p5290007.jpg

Innen tovább indulva a 2-es úton lévő Katalinpusztáig egy kis erdei hullámvasutazással ereszkedünk le a völgybe. Itt szintén pihenők, víz, és egy vadaspark is várja a látogatókat. A Gyadai-rétig a PMP a tanösvényt követi, de nyugodtan mehetünk a völgy alján az erdészeti úton is, amíg a két út újra találkozik. Kicsivel később a PMP végleg elhagyja a völgy alját, és a réten magán vág át. Itt az aljnövényzet nyár végére már egész magas tud lenni, így vigyázzunk a kullancsokkal.

p5290014.jpg

p5290009.jpg

A rét végétől az út meredek emelkedésbe kezd a Naszály keleti végén található nyeregpontba, ahonnan Kosdra ereszkedünk vissza egy technikás úton. Kosd és Rád között egy kis dombmászás után a visszaereszkedés közben ismét jut némi kilátás, majd elhagyva a települést egy patakparton kanyargunk el az újabb dombig. Itt egy ideig egy kőolajvezeték felett vezet az út, majd ideiglenesen elhagyja azt egy benőttebb út kedvéért, de nekünk épp ezért nem muszáj követnünk a jelzést.

p5290019.jpg

Beérve Vácdukára már csak egy dombmászás van hátra, de a fáradtabbak választhatják a PMP helyett a kis kerülőt jelentő országutat is délkelet felé Végül immáron sík terepen elhaladva Csörög mellett már országúton érkezünk be Sződre, ahol a Sződligeti vasúti csatlakozás kedvéért elhagyjuk a PMP-t. Érdekességként az M2-es út felett a régi országút gépjárművektől már elzárt hídján kelünk át, így mód van kicsit körülnézni is.

p5290026.jpg

pmp1_terkep.jpg

A rajt és célpontokat ennél a szakasznál vonattal, vagy vegyesen autóval és vonattal is megközelíthetjük, Sződligeten a vasútállomás mellett ugyanis található egy parkoló. Bátrabbak az útvonalat körtúrává is formálhatják a Duna menti kerékpárúton szinte végig sík terepen tekerve, ez további 17 kilométert jelent. Tekintve a túra szintemelkedését ezt jól fontoljuk meg.

pmp1_elevation.jpg

A túra GPX nyomvonala

Az összes szakasz interaktív térképe

A javasolt túraútvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása