A BuBa rákfenéje
2023. július 24. írta: Off The Road

A BuBa rákfenéje

és egy alternatíva

Többen leírták már, hogy a Budapest-Balaton kerékpárút Etyek és Gyúró közötti szakasza mennyire nem ideális a szélesebb közönség számára a hosszú és meredek emelkedők miatt. Részben az is probléma, hogy miért a dombság legmagasabb részén hozták át az utat (kb. 255 méter tszf.), és az is, hogy miért direkt emelkedőkön mindenféle szerpentin nélkül?

A hegyvidékeken szokásos vonalvezetés, amikor egy völgy lankásabb szakaszának mélyéig ott visz az út, majd felkanyarog egy nyeregbe vagy gerincre, hogy a másik oldalon hasonlóan jöjjön lefelé, itt egy vadászatra használt magánerdő miatt kiesik. Még a Gyúró felőli első kisebb dombot is csak a kalandvágyóknak érdemes kikerülniük egy dűlőúton, mert két olyan egy méter mély (!) nyomvályú/gödör is van rajta, amekkorát még sehol sem láttam, de legalább el lehet menni a szélükön.

Szerencsére van viszont egy kényelmes szintezésű alternatív földút, amely trekking és MTB kerékpárokkal járható, ha a megelőző napokban nem volt eső. Ez két szakaszból áll: az egyik Etyekről megy át Pusztazámorra a Zámori-patak mentén, így ennek megfelelően mindenféle fel-le hullámzástól mentes. A második szakasz Pusztazámort köti össze Gyúróval, és bár ez is átmegy a dombokon (kb. 200 méter tszf.), ezt a két végén lévő rövidebb emelkedőkön kívül szinte "laposkúszásban" teszi meg. Egyedül az út állapota hagy némi kívánnivalót maga után több helyen is, szóval csak az válassza ezt az opciót, aki szokva van hozzá. (Pocsolyák, sár, nyomvályúk, gaz/csalán a széleken, stb.)

Lássuk ugyanezt térképen, csak a Bubától vett eltérést:
buba_terkep.jpg

Emelkedési profil
buba_elevation.jpg

És a GPX nyomvonal

A javasolt útvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása