Mókuskerék kör
2023. július 05. írta: Off The Road

Mókuskerék kör

33 km, 650 méter szint

Több éve létezik egy Mókuskör elnevezésű 25 km-es futó/túraútvonal a Budai hegységben, illetve rögtön három különböző hosszúságban is, a közepesen kívül a Mókuskáknak egy rövidebb, Vérmókusoknak egy hosszabb. Ezek az úgynevezett instant túra útvonalak tipikusan nem a kerékpárosok részére készültek, de ettől még néha vannak, akik kerékpáron járják be őket, noha vannak a vonalvezetésből adódó hátrányok a nyeregből nézve.

Ezeket próbálja orvosolni az itt leírt Mókuskerék kör, amelynek hossza, szintelosztása, és így a beiktatható látnivalók száma is hozzá van igazítva a hegyi kerékpározáshoz. Ez a teljesen bejárt útvonal nem kezdők részére készült, és csak minimum 1.9 col széles, terepmintás gumival ajánlott bejárni, bár csak az út egy kisebb hányada igényli ezt. Amit látni lehet útközben: Kis Hárs-hegyi kilátó, Hűvösvölgyi Nagy-rét, Remete-szurdok (és barlang), Ilona-lak, Nagy Kopasz-hegyi (Csergezán) kilátó, Szarvas-árok feletti sziklák, Vadaspark elkerített erdő (nem a fizetős élménypark). Utóbbi elem két végén korláttal rendelkező erre alkalmas létrán is át kell emelni a bringát a kerítés felett! A kezdő és végpont továbbra is a Minta Mókusnak becézett büfé a Szépjuhásznénál. Lássuk mindezt térképen:

mokuskerek_terkep.jpg

és interaktív változatban:

 

Elsőnek tehát a hárshegyi futókör ösvényén áttekerünk a Kis Hárs-hegyre egy kis kilátásért, majd a hárshegyi körútra érve annak északi szakaszán nyugat felé haladunk, és a Gyermekvasút alagútja felett átívelő meredek ösvényen ereszkedünk le a Hűvösvölgyi Nagyréthez. Ezután a Zsíroshegyi úton aszfalton közelítjük meg a Remete-szurdokot, melyben egy barlangnyílásban is hűsölhetünk rövid ideig az Ördök-árok túloldalán. A szurdokból kiérve ivóvíz és pihenőhely is rendelkezésre áll Örkény egyperceseket mesélő spéci telefonfülkével, könyvcsere szekrénnyel és mezítlábas ösvénnyel, de ha kibírjuk Remeteszőlősön át Nagykovácsiig, akkor ott egy utolsó töltekezéssel végleg belevethetjük magunkat a vadregénybe.

Ezután, épp mielőtt a Kutya-hegy lábánál lévő nyeregbe érnénk, elkanyarodunk balra a helyi Zsíros-hegy felé, hogy onnan kitérőt tegyünk az Ilona-lakhoz, ahol panorámás étkezőhelynél pihenhetünk. Bátrabbak a balkanyar és az Ilona-lak helyett megcélozhatják a Meszes-hegy tetejét is, ez távolságban nem sokkal több, szintben inkább. Visszaérve a kitérőből a Nagy Kopasz irányába eső Vasvári nyereg a következő célpont, ahonnan megkezdődik az eleinte lassú, majd később érezhetőbb és kövesebb emelkedés a Nagy Kopaszra. Ez túránk szószerinti csúcspontja, a Budai-hegység legmagasabb pontja egy ehhez méltó kilátóval.

Innen kelet felé ereszkedünk le szép lassan a Szarvas-árok felső végéhez közel, megkerülve az árkot, hogy a keleti oldalán található meredek, sziklás völgyfalről jól körülnézzünk. A továbbiakban a Vadaspark kerítéséig a hegytetőn haladunk, majd beérve a parkba hamarosan megkezdődik az ereszkedés a másik oldali kerítésig. Ha itt útközben őzzel, szarvassal, vagy muflonnal találkoznánk, ne lepődjünk meg, hacsak nem egyedül kószál belőlük egy, mert jellemzően csapatokban szoktak vonulni. A lekerített részt elhagyva egy erdészeti úton jutunk el egy kicsit keskenyebb, kanyargósabb ösvényig, amellyel megközelítjük a Budakeszi út átkelési pontját, innen a túloldalon található széles túraúton jutunk vissza Szépjuhásznéhoz.

mokuskerek_szintgorbe.jpg

A túra GPX nyomvonala

A javasolt útvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása