Dunazug 3. Bicske - Piliscsaba
2023. január 26. írta: Off The Road

Dunazug 3. Bicske - Piliscsaba

43 km 425 m szint

Ez a túra Bicske alsó vasútállomásról indulva dombhátakon igyekszik elérni Piliscsabát minél kevésbé érintve a Zsámbéki medence közúthálózatát. Az első szakaszon az Etyek és Tarján közti kerékpárúton haladva Csabdin keresztül Vasztélyt célozzuk meg. Itt elhagyva a patakvölgyet felmászunk a dombtetőre a Szent Jakab zarándokutat követve. Innen különböző szakaszokon több irányba is remek kilátás nyílik a Gerecse és a Budai-hegység különféle részei felé. Innen Mányra gurlunk be, ahol a templom tövében lehet tartani egy kis pihenőt és feltölteni a készleteket, mert innentől sokáig nem lesz lakott terület.

s8820003.jpg

s8820007.jpg
s8820010.jpg
Innen sajnos egy forgalmasabb országúton kell haladnunk Zsámbék irányába, de még előtte letérve balra Szomor felé a Bázis nevű kultúrlétesítmény bekötőútjáig. Ezen felmászunk a Zsámbéki-hegyre, és a kapu előtt balra megkerüljük a volt honvédségi objektumot, hacsak nincs nyitva, mert akkor érdemes bekéredzkedni és egy kicsit körülnézni, meglátogatni az egyik siló domb tetejét, aminek oldalán ott virít az országútról is jól látható fehér "Zsámbék" felirat.

s9370015.JPG

s9370021.JPG

Elhagyva a Bázist egy ligetes, cserjés dombtetőn találjuk magunkat. Ezzel a túra lényegi részéhez érünk, a Gerecse szélét jelentő, és a Zsámbéki-medencét határoló hosszú gerincre, melyen hosszan északi irányba tartunk. Eközben elhaladunk, illetve kitérőt tehetünk sziklaüregekhez, egy kőfejtő tetejéhez, az Óriások lépcsőjéhez, hol erdőben, hol cserjésben haladva.

s8820012.JPG

Elhaladva a Nyakas-tető mellett elérjük a Töki-tetőt, ahol az erdőt hátrahagyva a szántóföldek között találjuk magunkat pazar kilátással szinte minden irányba.

s6920003.JPG

s8820013.jpg

s9370038.JPG

Innentől hosszasan kanyarogva a táblák között jutunk el Tinnyére, ahol végre újra magunkhoz vehetünk némi vizet és kalóriát például fagyi formájában, majd a települést a Garancsi-tó, illetve Piliscsaba irányába hagyjuk el. A tó kellemes pihenőhely, körbe tekerhető, és itt található a híressé vált Üvegtigris büfé is. Innen könnyed gurulással érünk be Piliscsabára, ahol kis emelkedővel jutunk el a túra végét jelentő vasútállomásra.

bicske_piliscsaba_terkep.jpg

A túra végpontjait vasúttal érdemes megközelíteni. Helyenként a mezőgazdasági táblák között vezető utak minősége miatt mindenképp MTB és széles terepgumi használata ajánlott, bár a többi részen túragumik is megfelelnének. Mivel a dombhátak szelesek és naposak, érdemes több vizet vinni, hogy a települések közötti leghosszabb szakaszon se legyen gond. Szükség szerint persze le lehet gurulni a Zsámbéki-medence aktuális településére, majd visszamászni a dombra, de ez nagyon nem praktikus.

bicske_piliscsaba_elevation.jpg

A túra GPX nyomvonala

Az összes szakasz interaktív térképe

A javasolt túraútvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása