PMP 4. Ócsa - Gyömrő
2023. január 26. írta: Off The Road

PMP 4. Ócsa - Gyömrő

47 km 267 m szint

Habár ez a szakasz nagyrészt sík terepen halad, mégis számos izgalmas résszel rendelkezik, köszönhetően a megváltoztatott útvonalnak, na meg a homokbuckás csévharaszti ősborókásnak. Ócsa vasútállomásról indulva Bugyi felé vesszük az irányt az országúton, és a PMP-t elhagyva maradunk is rajta. Már jócskán egy lápos terület közepén egy töltésen vezet az út, amikor balra letérünk az Ócsai TVK-hoz, hogy keresztül haladjunk a sárga jelzésen az ócsai láperdőn.

s8240001.jpg

Itt akár piknikező, pihenőhelyet is találunk, bár még korai lenne rögtön a túra elején lazítani. A jelzés folytatásában már kevésbé lápos réteken, néhol kisebb erdőfoltok között haladunk Inárcs felé. Itt már tényleg érdemes a helyi játszótéren pihenőt tartani és vizet vételezni, innentől ugyanis hosszan a semmi közepén fogunk haladni Szükség esetén azért lehet tenni egy kis kitérőt Vasadra, mivel ahhoz nagyon közel haladunk majd el. Inárcsról továbbra is a sárga jelzésen haladunk, először átbújunk az M5-ös autópálya alatt, majd nem sokkal később a Farkasordítói réten egy erdei tanteremhez érkezünk.

s8240007.jpg

s8240009.jpg

A hely egyik érdekessége egy fa trónus, a másik egy fakéreg felismerő játék, de az iskolatáblán is bizonyára fogunk találni érdekes firkákat, hála az oda szervezett erdei iskolai programok résztvevőinek. De ne feledkezzünk el a kis fedett nomád szállásról sem, eső esetén az is jól jöhet.

s8240010.jpg

vlcsnap-2021-11-26-15h47m50s775.png

vlcsnap-2021-11-26-15h46m18s503.pngTovább tekerve még mindig a sárgán a csévharaszti borókás TVT-nél visszacsatlakozunk a PMP hivatalos útvonalára, mely csak elhalad a védett, homokos, buckás terület szélén. Itt érdemes egy kicsit megállni, és gyalogosan bejárni a területet a helyi tanösvényen vagy annak egy részén, szoktatva magunkat a gyalogláshoz, ugyanis a folytatásban garantáltan sokat fogjuk tolni a kerékpárt. Ezen a ligetes, néhol fenyőfás, néhol borókás területen az időjárástól függő mértékben ugyan, de azért meg lehet tapasztalni, milyen is egy alföldi hőség, és ehhez még meg sem kell várni a nyár igazán meleg napjait. A forró homokban száz métereken át tolva a kerékpárt szinte már sivatagi élményben lehet részünk, feltéve hogy ott is egy kisebb méretű, szomjazó döglött tevével akarunk közlekedni.

s8240017.jpg

A borókást elhagyva már erdősebb, de még mindig homokos részen haladva épp elkerüljük Vasadot, hogy aztán ízelítőt kapjunk a helyi tanyavilágból, ahol szerencsére már jobb minőségű utakon egész jól lehet haladni. A PMP egy kisebb kerülőjét itt akár le is vághatjuk, hogy aztán észak-kelet felé fordulva elérjük a 4-es főutat. Egy rövid szakaszon sajnos ezen is haladnunk kell, de Péteri felé kanyarodva már egy aszfaltozott mellékúton érjük el a települést az M4-es utat is keresztezve. Innen a PMP már nem ezen az országúton, hanem egy kicsit kerülve ismét a zöldben vezet be minket Gyömrőre. Elérve a lakott részt egy szakaszon nem pontosan lehet követni a jelzést (részben a zajló építkezések miatt), de amint elérjük a Harmónia Idősek Falva eldugott hátsó kapuját, egy igazán bájos kis telepen haladhatunk át.

s8260011.jpg

Innentől érdemes megint kicsit elhagyni a PMP nyomvonalát, hogy ne kerüljük el a helyi horgásztavasz és a strandnak helyet adó tavat sem, valamint a hozzájuk tartozó parkot. Hazaindulás előtt ezek ideálisak egy végső pihenő beiktatására. A tavak túlfelén kezdődő városközpontban fagyizó és bolt is rendelkezésre áll, majd a gyömrői vasútállomáson zárjuk ez a szakaszt.

pmp4_terkep.jpg

Mivel a túra végpontjait különböző vasútvonalakról lehet elérni, autós megközelítést általában nem érdemes belekombinálni. Bár Ócsára a kis forgalmú Lajosmizsei vonal vezet, a menetrend szerencsére még elég barátságos. Erre a szakaszra mindenképp terepgumis kerékpárral érdemes menni, és az átlagosnál több vizet vinni. A napsütés elleni védelem szintén ajánlott.

pmp4_elevation.jpg

A túra GPX nyomvonala

Az összes szakasz interaktív térképe

A javasolt túra útvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása