Váli víz bringatúra
2023. április 13. írta: Off The Road

Váli víz bringatúra

Táv: Ercsi-Bicske 47 km, 4-5 óra. Baracska-Bicske 32 km, 3-4 óra.

A Váli víz Óbaroktól északnyugatra ered és a Dunába folyik. Mi ellentétes irányból közelítjük meg. A túra apropóját az adja, hogy Eu-s pénzből felújították a patak medrét és ehhez létrehoztak egy murvás szervizutat, ami jól kerékpározható. A térképet az openstreetmap-en próbáltam kijavítani. A Váli víz menti bringatúra ötlete már korábban a Rákos patak és Szilas patak menti túráink óta érlelődött.

Először Baracskától indultunk, de később rájöttünk, hogy már Ercsi felől meg lehet közelíteni a patakot. Ercsi azért érdekes, mert vonat is megy rajta át és kompja is van, amin a Csepel-szigetre tudunk átmenni. Ercsibe a Déli-pályaudvarról juthatunk. Illetve ha már ott járunk, akkor tőle északra található a Szapáry-Eötvös kápolna.

Innen az első 5-6 km nem túl látványos, átkelünk a vonat felett, majd mellette haladunk. Rácszentpéter mellett elhaladva becsatlakozunk a Váli víz mellé. Hogy miért jó patak mellett bringázni? Vélhetően egy tágas völgyben tekerünk, szép a kilátás és a növényzet. Nekem bejött.

vali6.jpg

Fölmerülhet a kérdés, hogy miért nem a Dunától indulunk? Nos, a 6-os főúton tilos kerékpárral közlekedni. Máshogyan meg nehéz eljutni Sinatelepig. De végig lehet tekerni az alsó szakaszt is.

A becsatlakozásunktól északra tekerünk Baracska felé. És azon gondolkozunk, hogy eddig miért nem jártunk erre? Baracskán egy kicsit elhagyjuk a patakot, mert a fölötte lévő horgásztó körbe van kerítve, így csak a Kajászói-tó mellé tudunk becsatlakozni.

(Nem mellékesen a vasút alatt még át tudnánk kelni, de az autópálya körül nagy a bozót és nem vezet oda út.)

Amennyiben rövidebb túrát tervezünk, úgy Baracskára is mehetünk vonattal, szintén a Déliből. Külön track-et rakok fel arról, hogy hogyan érdemes innen a patakra csatlakozni. Összesen egy 100 méteres rész van, ahol a kerítés mellett a fűben kell tolni a bringát.

Innen irány Kajászó, ahol keresztezzük a Bubát is. Majd Vál felé folytatjuk utunkat. Mindkét faluban vannak kutak, parkok, büfék és éttermek, ahol meg tudunk pihenni, vagy vizet tudunk vételezni.

vali1.jpg

vali2.jpg

vali4.jpg

Vál fölött található a Szeretet szobor. Akit érdekel, feltekerhet.

Vál után elérünk a János horgásztóhoz, ahol a tulaj rendes volt és hozzájárult, hogy a hídján keresztül folytassuk utunkat. Itt nem minden térkép jó! Majd Tabajd mellett haladunk el.

Alcsútdobozra érve egy kis hurokkal lekanyarodunk az Arborétum mellé és meg sem állunk Felcsútig. Itt a vasút mellett eltoljuk a bringát az állomásig, majd a síneken átemelve, a gáton lévő ösvényen tekerhetünk tovább.

val13.jpg

Az Aréna után pár száz méterrel pedig véget ér a patak menti túránk és betekerünk Bicske vasútállomásra.

A helyzet az, hogy csak a 811-esen tudnánk tovább menni Óbarok felé, mert a pusztaság el van kerítve. Viszont az meg életveszélyes a nagy forgalom miatt.

Amennyiben a környéken szeretnénk kirándulni, Óbarok mellett található az öreg szikla mészkőfal, illetve 3 km-re ény-ra a Lófingató hegyen van két felhagyott katonai bunker rom.

bunker1.jpg

obarok1.jpg

Csatolom a két útvonalat:

Ercsi-Bicske,

Baracska-Bicske

Remélem sokaknak felkeltettem az érdeklődését.

Írta: Gombkötő Péter, 2023.04.13.

süti beállítások módosítása