Kirándulások a Bükkben II.
2023. október 21. írta: Off The Road

Kirándulások a Bükkben II.

Bükk déli oldala

Álmomban sem gondoltam volna, hogy a Bükk déli lejtőin is ilyen szép látnivalókat találni. Szomolyán kezdtük barangolásainkat, ahol nagyon érdekes képződményeket láttunk.  Ezek a látnivalók közel vannak egymáshoz, így gyalog is körbe járhatóak. Mi egy kis kilátónál kezdtünk. Ettől 200 méterre a Rákóczi utca végén parkoltunk.

kilato.jpg

Innen 1 km séta a térség leglátványosabb képződménye a Kaptárkövek. Egy tanösvény keretében járhatjuk végig a kaptárköveket, melyek szerintem nem eléggé ismertek.

kaptar1.jpg

kaptar2.jpg

kaptar3.jpg

Szomolya híres a barlang lakásairól, melyek egy szálláshely részeként üzemelnek. Az önkormányzatnak is van egy bemutató barlang lakása, de megtekintéséhez időpontot kell egyeztetni.

barlanglakas.jpg

szomolya track

Szomolya után Cserépfalu felé vettük utunkat, ahol a Kőporos(Mész) szurdokot néztük meg. A szurdok közelében az erdészeti út mellett van egy parkoló, ahonnan könnyen megközelíthető. Összesen nincs egy kilométer a szurdok bejárása oda-vissza. Ha több időt szántunk volna erre a területre, akkor elmentünk volna a közelben lévő Suba-lyuk barlanghoz is.

szurdok1.jpg

szurdok2.jpg

parkoló: N47.961778; E20.544303

Ezt a napot Cserépváralján fejeztük be. Itt több látnivaló is van. Az első Cserépvár romja, illetve a közelében lévő gabonaverem. A romokat eléggé benőtte a növényzet.

Innen átbringáztunk a Tardi-érhez, a Kő völgybe, amely hosszan húzódó szurdok-szerű képződmény. Vannak benne kifejezetten látványos sziklamezők. Természetesen út közben leraktuk a bringát a sziklás rész kezdeténél. Érdemes végig menni a Felső szorosig. Ez a kör 6-7 km és 170 méter szint is van benne.

szurdok3.jpg

szurdok4.jpg

cserepvár-ko volgy track

Ennyi fért bele egy napunkba. Következő nap a Bükk belsejében barangolunk.

A táv 29 km, 550 méter szint, 3,5 óra.

Kiindulási pontunk a Völgyfő-ház, ide Bükkzsércen keresztül mentünk, de nagyon rossz minőségű az erdészeti „aszfalt”. (Hazafelé már Felsőtárkány volt az irány.) Itt amúgy semmi infrastruktúra.

Egyik célunk a Hór patak völgye volt, melynek a felső részét Bükkszentkereszt felől már bejártuk. A Hór völgyének az az érdekessége, hogy Bükkzsérctől indulva keresztül szeli a Bükköt és a másik vége Bükkszentkereszt, vagy Hollós-tető.

Szóval a túránk a Völgyfő-háztól indult. Első célunk az Ódor vára. Az erdészeti út nagyon kellemes, jól tekerhető és helyenként még kilátás is van.

ut.jpg

 Ódor várától nagyon szépen végig látni Hór völgyének szakaszain és a Bükk belsejét.

panor6.jpg

Tovább haladva legurulunk a Hór völgyébe

hor.jpg

Érintjük a Tebe rétet is.

tebe2.jpg

Következő célunk a Csunya-völgyi barlangok, sziklafalak felkeresése. Alapvetően ezeket szerettük volna túránk során felderíteni, de többségüket benőtte a növényzet.

csunya1.jpg

csunya2.jpg

csunya3.jpg

A visszafelé vezető utunk a Pazsag Erdészház mellett megy el. Majd erdészeti utakon visszatekerünk az autóhoz.

Odor track

Írta: Gombkötő Péter

süti beállítások módosítása