Dunazug 4. Piliscsaba - Pilismarót (Szob)/Esztergom
2023. május 15. írta: Off The Road

Dunazug 4. Piliscsaba - Pilismarót (Szob)/Esztergom

47 km, 380 m szint

Ez a szakasz Piliscsabát és a Budapestet kerülő túrasorozat szobi végpontját köti össze lehetőleg elkerülve az országutakat, de egyaránt a magas hegyeket is. Mivel Szobra csak komppal lehet átjutni Pilismarótról, sokaknak praktikusabb végpont lehet Esztergom, ahol szintén vonatra lehet pattanni. A két megoldás között már csak a Duna partján van különbség az Eurovelo 6 kerékpáros túraútvonal mentén, ezért ezt a záró szakaszt a leírás már nem tartalmazza részletesen. (Mi a bejáráskor Esztergom felé mentünk.)

s8900020.JPG

Piliscsaba vasútállomásról indulkva először Piliscsévet vesszük célba a Nagy Kopasz-hegytől nyugatra lévő nyeregponton át. Ez a rész érdekes módon kissé homokos: a felfelé úton szerencsére kevésbbé, így tolni sehol sem kell a kerékpárt, a lefelé szakaszon kicsit több a homok, de az ereszkedés emiatt ott sem kell tolni, feltéve, ha terepgumink van. Piliscsévről a gyalogos és kerékpáros jelzések helyett az érdekes nevű Halnövesz-tó felé vesszük az irányt, majd onnan az azt tápláló patak mentén haladunk a Pilis lábánál fekvő Klastrompusztára vezető út felé.

s9400003.JPG

s8930009.JPG

Itt az egyik rét nyáron kifejezetten illatozik a zsályától és a többi vadvirágtól. Egy jól irányzott balkanyarral azonban elhagyjuk a patakot, és hamarosan egyenesen Kesztölcön kötünk ki. Itt érdemes vizet vételezni, és étkezésre alkalmas árnyékos padokat is lehet találni a kisbolt mellett.

Innen a kerékpáros túrajelzést majdnem végig követve keresztezzük a 117-es utat, hogy egy erdőn keresztül lecsorogjunk Dorogra, majd a Palatinus tó délnyugati partján a szinte kopasz tetejű Kis-Strázsa hegy felé kanyarodunk, ahova a mobiltornyok kiszolgáló utján lehet feljutni és lejönni. Itt néhány pad várja az arra tévedőket pihenésre csábítva.

s9400021.JPGs9400026.JPG

Visszaérve a hegy lábánál található parkolóhoz Esztergom ipartelepe felé vesszük az irányt, majd elérve a város felett magasodó hegyek lábát lassú emelkedésbe kezdünk a Szentlélek patak völgyét a Dunától elválasztó nyereg felé. Hosszan a még lakott rész szélén haladva érjük el az erdőt, ahol egy rövid de velős mászással végleg letudjuk az említésre méltó napi emelkedőket a túrán. Átbukva a Szarvas-hegy alig érezhető tetején megkezdjük ereszkedésünket a Búbánat völgy és benne a Kerek tó felé. A hosszan elnyúló nyeregben jellemzően mindig sár van, ezen ne lepődjünk meg. A tóhoz érve megpihenhetünk a partján található alkalmatosságokon, illetve a völgy alja felé még több kisebb tavat is megnézhetünk.

s9400033.JPG
Kiérve a völgyből jobbra fordulva érhetjük el a Pilismaróti révet át Szobra egy kis Dunakanyarbeli vonatozáshoz, vagy balra fordulva bekerekezhetünk Esztergom vasútállomásra.

s9400034.JPG

piliscsaba_esztergom_terkep.jpg
Összességében a túrára érdemes sok időt szánni az opcionális gyalogos kitérő lehetőségek miatt. (Csak röviden felsorolva: Nagy Kopasz-hegy Piliscsaba felett, Klastrom szirtek, Fiú és Leány barlang Klastrompuszta közelében) Az utak miatt mindenképpen terepgumira van szükség, de egyébként a túra közepes nehézségűnek mondható. Mind a kezdő, mind a végpontok jól elérhetők vonattal. Ha Esztergomba érkezünk, akkor Piliscsabáig akár autóval is vihetjük a kerékpárokat, a parkolással nem lesz gond.

piliscsaba_esztergom_elevation.jpg

A túra GPX nyomvonala

Az összes szakasz interaktív térképe

A javasolt túraútvonalat mindenki saját felelősségére járja be.

süti beállítások módosítása