Apc, Nagy-hársas túra a Mátrában
2023. március 26. írta: Off The Road

Apc, Nagy-hársas túra a Mátrában

Táv: 21 km, szint 670 méter menetidő 3 és fél óra

Biztos felmerül a kérdés, miért utazik az ember ennyit egy 21 km-es túráért. Nos, előtte megnéztük a Cserhát szélén a BARS501 néven fémjelzett régi, felhagyott mikrohullámú átjátszó állomást. A látnivalók a Cserhátban című bejegyzésben látni róla képet, a végén pedig az út6-nál le lehet tölteni az oda vezető egyik útvonalat. De kanyarodjunk vissza Apchoz.

Apcon az Önkormányzat parkolójában hagyjuk az autót és elindulunk a Nagy-hársas felé. A tetején van egy geodéziai torony és sokszor láttuk már a 21-es útról. Sajnos felérve azt tapasztaltuk, hogy nem lehet felmenni, így ugrott a kilátás. Így gyorsan tovább állunk az Apci tengerszem felé. Fölötte rakjuk le a bringát és lesétálunk.

apc1.jpg

apc2.jpg

 apc3.jpg

apc4.jpg

apc5.jpg

Nekem nagyon tetszett maga a tó és a környezete is. A szélén szörfdeszka egy békával a tetején. Kell ennél több? És az is tetszett, hogy sehonnan sem látni a távolból. Miután kigyönyörködtük magunkat tovább kerüljük a tengerszemet. A Somlyó irányába folytatjuk utunkat.

apc6.jpg

Innen nagyon messze ellátni. Érdemes megnézni. Lefelé elérve az autóutat be lehet gurulni Apcra. Mi még elmentünk a Kopasz hegyre és onnan jöttünk vissza az autóúthoz.

apc7.jpg

A túra tanulsága, hogy nap mint nap megyünk el olyan látnivalók mellett, amik egyébként érdekelnének, de vagy nem tudunk róluk, vagy nem szánunk rá időt. Hát szánjunk!

Az útvonal

Írta: Gombkötő Péter, 2023.03.26.

 

süti beállítások módosítása